Az elszántság ereje

Egyik ügyfelem éppen karrierváltásban volt, s ehhez új szerepkészleteket kellett mozgósítania. S mindemellett új készségeket is el kellett sajátítania.
A coaching folyamat elején megtörtént a cél meghatározása, miszerint mit is szeretne ügyfelem a folyamat végére elérni.


Elkezdtünk dolgozni, s ahhoz, hogy mindketten tisztán lássunk, elég alaposan feltérképeztem a helyzetet és azokat a körülményeket, melyekben az ügyfelem akkor mozgott.
Ahogy a második üléshez értünk, s átbeszéltük, merre is haladunk, a coachee megfogalmazott két olyan célt is, melyet majd 1 és 2 év múlva szeretne elérni.
Ebben a folyamatban azt érzékeltem, hogy az új készségek elsajátítását és használatát jobban segíti majd az, ha ezt szerepjáték formájában el is játszuk, több irányból is megközelítve a helyzetet.
Az ügyfelem visszajelzése az volt, hogy mivel teljesen új dolgokat kellett mozgósítania, eleinte le volt bénulva, de ahogy haladtunk előre, s más irányokból is eljátszottuk a szituációkat, lassanként kezdett feloldódni.
A negyedik találkozónkra úgy jött el, hogy az elmúlt alkalom óta meglépett olyan lépéseket, mellyel elérte az 1 évvel későbbre kitűzött célt. Így a további személyes fejlesztés helyett a coachee ünneplése került a fókuszba, majd lezártuk a sikeres folyamatot.
Ettől az ügyfelemtől azt tanultam meg, hogy valódi elszántsággal és eltökéltséggel bármit el lehet érni. Saját elmondása szerint ő maga nem gondolta, hogy ilyen áttörést tud saját életében elérni. De meg tudta tenni és ez nagy példa a számomra.