Perspektívaváltás - az erdőben

Egyre gyakoribb az a coaching módszer a szakmában, mely kiszakítja a coaching ülést az irodai környezetből. Ez lehet sporttevékenység, wellness tevékenység, utazás – csak hogy néhányat említsek ezek közül. 

Nagyon hasznos lehet ez a fajta váltás, hiszen a megszokott környezetből való kimozdulás elősegítheti a gondolatok megszokott pályáról való kimozdítását is. Emellett olyan fizikai, lelki és mentális többletet hozhat be a coaching ülésbe, melyet egy megszokott irodai környezetben nem kap meg az ügyfél. 

Egyik kliensem olyan kihívásokkal néz szembe, melyek képletesen „beviszik őt az erdőbe”. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy akkor ne csak képletesen, hanem a valóságban is menjünk be oda. Így egy teljes coaching ülést arra szántunk, hogy elmentünk sétálni a közeli erdőbe. Lehetőség volt arra, hogy gondolatban és fizikálisan is bemenjünk a fák közé, majd kisétáljunk a tisztásra, ahol körül lehet nézni – új megoldásokat meglátva. 

A séta végén megkérdeztem az ügyfelemet, hogy ez a fajta kimozdulás személy szerint neki mit adott hozzá a coaching üléshez. 

Azt mondta, hogy számára sokat adott a fizikai testmozgás. Azáltal, hogy nem egy asztal mellett ült, hanem kint volt a természetben, fokozta a kreativitását, emelte a szabadságérzetét, és olyan meglátásokat kapott, melyeket a szobában ülve lehetősége sem lett volna megragadni. 

Elmondta, hogy számára ez a fajta coaching jobban elmélyíti a folyamat hatékonyságát és olyan belső változásokat indított be, melyek zárt közegben nem biztos, hogy megtörténtek volna.